понеделник, 24 декември 2018 г.

Бъдник и Коляда

Преди да започна този материал, искам да уточня, че старецът в червени дрехи, наречен Дядо Коледа, е измислен от Кока - Кола с рекламна цел през 1920г. Католическата църква, в стремежа си да се пребори с почитания в цяла Европа Дядо Мраз, подкрепя измислицата на Кока - Кола. След това почват вицовете с крайно изречение: "Отче, виж там кога ни изтича договорът с Кока - Кола, за да може да вземем пари и от хлебозавода". 

Що се отнася до Дядо Мраз... Той не е измислен в СССР. Това е древен дух, въобще не  е задължително да е точно дебел, стар и в червени дрехи (основно дрехите били сини, по-рядко зелени, сиви, също и други цветове), който е добър, помага на хората. В него се е вярвало из цяла Европа, както вече споменах.

И докато няма като реална традиция нито Дядо Коледа, нито Рождество, то има реална традиция за Бъдник и Коледа. 

Коляда (Коледа) е езическо божество, което е Слънцето - Младенец, символ на новогодишния цикъл. Коляда е една от общо четири древни езически персонификации на Слънцето, които са следните:

Коляда – Зимното Слънце, родено и обновено на сутринта след зимното слънцестоене.

Ярило – Слънцето, станало юноша на сутринта след пролетното равноденствие.

Купала – Могъщото слънце, започващо на сутринта след лятното слънцестоене.

Световит – Мъдрото Слънце, от сутринта след есенното равноденствие.

Бъдникът е в чест на Коляда, който, както си подсказва името му, не е Исус. Има няколко хипотези от къде идва името Коляда. Според една от тях - от старославянското за колело. Според друга - от старославянското за клада. Според трета хипотеза, която е и може би тази с най-малко доказаност, е опитът Коляда да се свърже с латинското Календи.

Коледа като почитано божество и като празник в чест на същото това божество, е възникнала преди християнството. Християнството в последствие я е изплагиатствало и променило, след като не се е справило да я забрани. (който е учил история, знае за гоненията на православието и жестоките убийства на отказващите да бъдат християни, за да се задържи християнството по българските земи).

По моя край на Бъдника е било прието да се постеле слама на пода, върху нея да се сложи покривка. И върху покривката се слага храната, която е обредна. Яде се така, на пода. След като хората се нахранят, импровизираната трапеза не се раздига до сутринта. Вярвало се, че това ще накара кокошките да мътят много пилета. 

Пали се и т. нар. Бъдник, от който идва името на празника. Става дума за специален огън, който се нарича за късмет и плодородие, но също така е и предпазно средство срещу зли сили. Бъдникът се поддържа да гори цяла нощ. Огънят от него е жив и жертвен за Коляда.

На сутринта трапезата се раздига. Сламата се събира и изнася навън, пред къщата, където се пали чрез Бъдника. А с горещата слама, леко се удря по плодови дръвчета - за плодородие.

Автор: The Shadow (стар ник torlak) © 2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар