вторник, 11 януари 2011 г.

Торлаци- произход на наименованието

Торлаците са етнографска група. Така е приела официално българската държава. Етнос - чужд народ, който живее в пределите на дадена държава и графос - пиша. Това автоматично изключва само по себе си версията за прабългарски и за тракийски произход на името. Но въпреки това изследователи като Комитска, налагат следната линия: 

""Торлак", "торлашки" са думи с арио-алтайски произход. Според някои автори "торлак" е славянизираното наименование на тракийското племе трибали. Други изследователи свързват употребата на названието "турес" с тракийско, дако-мизийското му значение на кула, крепост, замък. До днес се употребява от това население думата "турла" за открита, висока, кръгла кошара. Учени като И. Басанович, Евг. Тодоров, Ив. Коев, М. Николова въз основа на физическия тип, расови белези, езика, топонимията, остатъци от старинни вярвания и представи свързват торлаците с древно тракийско население, обитаващо тези места.
Изследователи като Р. Сефтерски на базата на древно-тюркския произход на думите "тор" - мрежа, примка за ловене на дивеч и "торчи" - човек, който поставя мрежи, определят "торлаците" като наследници на прабългарско население с войнско предназначение за охрана на границата. В района на Кукуш с "торлаци" се обозначават бели шаечни мъжки гащи, може би като спомен от времето на белодрешното мъжко облекло, съхранено най-дълго сред торлашкото население. В по-старо време, много рядко, само най-възрастните хора, а в по-ново - по-често населението се самоопределя като торлаци. Най-често другите, хората живеещи в полето, наричат така планинците, влагайки негативен отенък за хора прости, диви, неуки. 

Из Приказка за торлаците- Анита Комитска " 

Ако се върнем назад във времето, указател за думата "торлак" е тълковният речник на Найден Геров, където под "турлак" следва да се разбира следното: "1. Дивак, простак, глупак, ахмак. 2. Нечестник, мръсник. 

Също така има сръбска, румънска, македонска и словенска версия- различна за всяка от тези държави. Всяка една от изброените държави признава торлаците за етнос, но в противоречие на това, се опитва да ги изкара по исторически произход част от населението си, за което не предоставя никакви доказателства. 

Не харесвам писания на хора като г-жа Комитска, защото, както вече посочих, те не са подкрепени от доказателства. Не видях нито едно такова. 

Препоръчвам като четиво изследванията на д-р Г. Ценов. Според него името "торлаци" е производно на името "турки", което "турки" не следва да се бърка с тЮрки или с турЦи. 

Турки- това са абарите или аварите (едно и също е). Има карти от периода. Доста са занимателни, като подкрепящи твърдението на д-р Ценов. А и не само това е като доказателство, което предлага обосновка на думите си д-р Ценов. Затова аз лично приемам неговите изследвания. Същите възгледи като на д.р Ценов има и Georgius Hamartolos. От турки - торлаци/турлаци. 

Така че има доста версии за произхода на името "торлаци" или "турлаци" (едно и също е). Всеки има възможността да приема която версия му е на сърце.

Автор: torlak 

Няма коментари:

Публикуване на коментар