петък, 19 април 2019 г.

Арменци ли са торлаците? Какво доживях да прочета!

Току що се сблъсках с писанията на един такъв човек - д-р Едуард Селян. Той от своя страна правил що правил и достигнал до един доста странен за мен извод.

А именно, че току виж торлаците сме били арменци. Налучквацията на букви с цел "доказване" на арменска връзка, е в трагикомични размери.

Бог Тор и торлаци! Така всичко е точно! И по арменски!

 

Да си знаете, че и викингите също май са торлаци, следователно са арменци. Защото в допълнение към тезата си, докторът твърди, че торлаци идва от бог Тор, който явно бил в тесни връзки с някакъв си стратовулкан Тондрак, местонахождащ се в Историческа Армения.

Ето защо си позволих да украся публикацията си с бог Тор, в детски вариант. И с Мьолнир, че как иначе Тор без неговия чук!

До скоро и през ум не ми е хрумвало да намеся торлаците, част от които съм, при викингските саги и митологията за бог Тор. А как от Тор се стигна до Тондрак, не схванах. Може би ще е заради първите две букви, които случайно съвпадат. Ето така, сега напълно се убедих в автентичната връзка на торлаците не само с Тор, но и с арменците.

Гледа докторът близост на думите, без всякаква логика и ги прави на арменски. Де е Варденик (име на планина в сръбско, чието значение няма нищо общо с рози), де е Вартени (арменско женско име за цвят на роза) дори само като значения, които се влагат, да не говорим за налучквацията на първите три букви.

И поради тези "логични" причини, ами някак на този човек торлаците му приличали на арменци?!!

Нещо не сме на едно мнение с доктора (или какъвто е там). И понеже аз съм от торлаците, полага ми се да си кажа мнението. 

Торлаците са прихванали традиции, които са заели от българи и сърби. Съответно са предали от своите традиции на българи и сърби. И това са нормални процеси. Все пак говорим за доста векове съжителство, което колкото и да е изолирано, не е било съвсем в стъклен похлупак. Иначе сега нямаше да четете това, което пиша, понеже щях да съм си у "собата" или да диря нещо "изпод зади катарагата", но не точно арменско.

Пък ако и арменците решат да са прихванали нещо торлашко, добре са дошли, но това не е и не мога да приема за основание торлаците да бъдат приравнявани на арменци. За бог Тор вече писах, но се изкушавам да го спомена още веднъж. Торлаците категорично не сме викинги, както и арменци не сме.

Разбира се, аналогичните опити за приравняване на торлаците на някакви други народи също не ги приемам. То не бяха сръбски, румънски, гръцки, македонски, албански, словенски и не знам си какви още версии как торлаците са си чисти техни корен жители (България води торлаците етнос)... Тук разни тракийски версии и не знам си какви идиоти също се пробват да видят свят. Е, ами арменската версия нещо почва да ми идва в повече.

Един призив имам към авторите на нови и нови странни версии за произхода на торлаците- спрете се. Или рискувате да се окажете почетени в място като това. И не точно ласкаво.


Автор: The Shadow (стар ник torlak) © 2018

Няма коментари:

Публикуване на коментар