вторник, 4 януари 2011 г.

Русалии

Според някои историци Русалиите са остатък от култа към обожествения тракийски цар Залмоксис. Това е една от причините част от представителите на историците да търсят връзка между торлаци и траки. Тази теория не ми изглежда достатъчно добре обоснована, тъй като култът е бил много разпространен и не само сред траките, в резултат на което далеч не само торлаци празнуват русалии. 

Залмоксис 

Залмоксис е цар на тракийците гети, които живеели от двете страни по течението на река Дунав. Името на владетеля им е смислово натоварено- „залмос” от тракийски ще рече кожа, а за цар Залмоксис поверието е, че е бил увит като бебе в меча кожа и от там и името. Като се вземе предвид, че по тукашните земи има култ към мечките, такова име сигурно е добавяло допълнителен ореол към славата на Залмоксис. 


При траките е налице сливането на образа на царя с образа на бога. Подобна традиция на сливане на човешкото и божественото е характерна и за други религиозни традиции от древността- в Египет фараонът е бил считан за бог, а Буда (всъщност се казвал Сидхарта Гаутама) е бил принц в царството на Шакиите (днешен Непал) от 6 в. пр. н.е., който по-късно също е обожествен, макар приживе изрично да е бил против да го почитат като бог, от което следва изводът, че Буда е бил добре запознат с навиците да се обожествяват владетели. 

Според Херодот, Залмоксис е действително живяло лице и е бил роб на Питагор, по-късно освободен и учил се от самия Питагор. В един момент след освобождението си, въпросният Залмоксис се забогатял, попътувал по Египет и другаде, а когато се върнал по нашите краища, започнал да учи хората на познанията си и на тези на Питагор. 

При обожествяването му, Залмоксис става бог на мъртвите и обикновено е почитан редом с една богиня - Коре. Залмоксис е бил този, който отговаря за желанията и нуждите на умрелите, съобразно вярата от онези времена в задгробния живот на безсмъртната душа. Управляваният от него подземен свят бил рай, в който мъртвите пребивават във вечно блаженство. 

Отново по данни на Херодот в един момент култът към Залмоксис придобива кървав характер относно начина за изпращане на съобщения до бога: 

"Пращат го по следния начин: едни от тях отредени за това, държат три копия, а други улавят пратеника до Залмоксис за ръцете и за краката, размахват го във въздуха и го хвърлят върху копията; ако умре, прободен от тях, смятат, че богът е благосклонен; ако не умре, обвиняват пратеника, като твърдят, че бил лош човек; след тези обвинения пращат другиго; поръчките му дават, докато е още жив…". Из: "История", Херодот. 

Такъв пратеник се е избирал чрез жребий веднъж на всеки пет години. 

Едва ли ученият Залмоксис, който е предавал знанията на Питагор, е държал на такива ритуали, но явно жаждата за кръв, неграмотността и суеверието от онова време са поставили своя отпечатък върху този култ в отрицателна посока. 

Друго, което е покровителствал Залмоксис, това е лечителството. Според някои исторически източници, царят сам се е занимавал с лечителство. Било е по характерния за онова време начин - чрез билки и чрез припявания. По данни на Сократ сред траките е било известно, че Залмоксис е твърдял, че: "както не бива да се почва да се лекуват очите без тялото, така не бива да почне да се лекува и тялото без душата и че причината, поради която гръцките лекари не могат да се справят с много болести, е, че не признават цялото като такова, което се нуждае от лекуване и което, щом не се намира в добро състояние, не позволява и на частта да е добре." 

Русалии и русалци

В нета има огромно объркване на понятията русалии, русалци, калушери, също и на религии и някои странни аналогии. В този пост ще пробвам да представя от моя гледна точка нещата.

Според някои изследователи, култът към Залмоксис и към Дионис са едно и също или поне са преплетени и русалиите са в някаква връзка с розалиите (производно на роза и според същите източници- римляните поднасяли рози на техен празник на мъртвите). Но моята гл.т. е, че подобно заиграване с думи, близки по звучене, е неуместно и тук римляните и розите им, както и римските начини за почитане на мъртвите, нямат нищо общо.

Русалиите са зли духове, за които се е считало, че са носители на болести и мор по хората и добитъка. Тези зли духове са най-активни през русалийската седмица и целта на празника е да бъдат умилостивени и по този начин хората да си осигурят благополучие.

С името "русалци" са изпълняващите ритуала, защото точно тогава, когато го изпълняват, те не са възприемани от околните като хора, а като нещо друго. Аналогично е и при власите, но там, до колкото ми е известно, думата, с която обозначават изпълняващите обряда, е калушери.

Хората, които се занимават с това да бъдат русалци, получават познанията си за ритуала и обредността по наследство. Те имат главатар, който знае магии и заклинания и познава билките.

Автор: torlak © 2011 


Няма коментари:

Публикуване на коментар